Gdje se sve nalazimo

GDJE SE SVE NALAZIMO

 Gdje se sve nalazimo

 

 Zdravstvo;    Afrika,      3 zemlje    

Pomoću projekta za zdravstvo, pod sloganom „Za zdrav život“,  sproveli smo na hiljade operacija katarakte i socijalno ugroženoj kategoriji ljudi pomogli da povrate svoj vid. Također, pružajući potrebnu pomoć, nastojali smo olakšati patnje onih bolesnika koji nisu mogli da ostvare pravo na svoje liječenje.

 

Projekat kopanje bunara;  Afrika,    11 zemalja

Pomoću projekta kopanja bunara, koji je uglavnom aktivan u Africi na područjima gdje nema vode za piće ili na mjestima gdje nije moguće dostaviti pitku vodu, stradalim žrtvama pomažemo tako što kopamo bunare. Bunari dobijaju naziv po imenima naših donatora. Naši donatori to rade u dobrotvorne svrhe. Pod sloganom „Voda je život, voda spašava život“ do danas smo iskopali 1600 bunara u 11 zemalja.

 

Projekat za stipendiranje jetima;    Afrika, Azija, Evropa     20 zemalja

Projekat za stipendiranje jetima je projekat osmišljen kao podrška djeci , koja su ostala bez oca ili oba roditelja, djeci čiji su roditelji stradali u ratu, prirodnim katastrofama, saobraćajnoj nesreći, ili pak da je uzrok smrti bila neka bolest, djeci o kojoj nema tko da brine i kojoj je pomoć potrebna. Pomoću ovog projekta čiji je moto „Ne ostavljaj jetima jetimom“ pružamo pomoć za 5000 jetima u 20 zemalja.

 

Narodna kuhinja „Hasene“;      Evropa,    Bosna i Hercegovina

Narodna kuhinja „Hasene“ sagrađena u blizini povijesnog dijela poznatijeg kao Baščaršija u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na dnevnoj bazi služi topli obrok za 250 osoba. Narodna kuhinja „Hasene“ posebno je na usluzi onima koji su u ratu izgubili svoje bližnje, zatim  starcima o kojima nema tko da brine, udovicama te potrebitima. Obroci se daju svim potrebitima bez obzira na vjeru, jezik i nacionalnost.

 

Mobilna pekara;   Azija,   Turska

Mobilna pekara „Hasene“ koja je angažovana u gradiću Kırıkhan u Hatayu s ciljem pomoći  sirijskim izbjeglicama, tokom mjeseca ramazana te tokom cijele 2013. godine isporučeno je 6000 hljebova. Od 2014. godine počevši u mjesecu ramazanu, nastavili smo sa podjelom toplog obroka za izbjeglice u mjestu Şanlıurfa.

 

School of Excellence;        Azija,       Pakistan

School of Excellence sagrađenoj u gradu Charsadda u Pakistanu pohađa 625 učenika uključujući i djecu jetime čiji su roditelji stradali u poplavama. U školi se nalaze 24 učionice, jedan informatički kabinet, tri potpuno opremljena laboratorija za prirodne nauke, velika biblioteka i upravni odjel za sportske aktivnosti i na otvorenom i na zatvorenom prostoru.

 

Škola za moreplovstvo i ribarstvo;      Afrika,    Somalija

Oko 450 studenata imati će priliku da se obrazuje u zgradi  Instituta za moreplovstvo i ribarstvo, koja se nalazi u blizini Indijskog okeana u Mogadišu, glavnom gradu Somalije.U školi, gdje će se izvoditi teorijski i praktični dio nastave o moreplovstvu, nalaze se administrativni uredi, laboratorije, konferencijske sale i 32 učionice.