HASENE INTERNATIONAL: Podjela toplog obroka za beskućnike

HASENE INTERNATIONAL: Podjela toplog obroka za beskućnike

Udruženje HASENE INTERNATIONAL pokrenulo je akciju podjele toplog obroka za beskućnike u gradu Hamm (Sjeverna Rajna-Vestfalija, Njemačka)

Udruženje HASENE INTERNATIONAL nastavlja da pomaže siromašnim i onima kojima  je pomoć potrebna širom svijeta. Udruženje koje pomaže putem različitih projekata i akcija kao što su izgradnja bunara, projekti za jetime, podrška zdravlju i obrazovanju, i ove godine nastavlja sa pružanjem pomoći i akcijom „topli obrok za beskućnike“. Na taj način Hasene International u gradu Hamm, u Njemačkoj vrši podjelu toplog obroka za beskućnike. U narednom periodu planiraju da prošire ovu akciju i u drugim gradovima i oblastima kao što su Hamburg, Bremen, Württemberg, južna Holandija itd.

“NAŠ CILJ JE OMOGUĆITI TOPLI OBROK ZA ONE KOJI GA NE MOGU SEBI PRIUŠTITI”

Mesud Gülbahar, predsjednik udruženja Hasene International za Camia Haber objašnjava sljedeće: “Počev od Australije, nastavljamo sa akcijama u Americi, Francuskoj, Austriji i Njemačkoj. Naš glavni cilj je obezbijediti topli obrok za one koji ga ne mogu sebi priuštiti.”

Imam i hatib Eyüp Sultan Džamije u Hammu Enes Sırma objašnjava važnost postojanja jedne ovakve akcije. “Pokretanje ovakvog projekta od strane udruženja Hasene već 3 godine je od velikog značaja, posebno za ljude koji nemaju svoj dom. Vodeći se hadisom Poslanika Muhammeda a.s. u kojem se kaže da onaj ko spava sit dok je njegov komšija gladan nije od nas, udruženje Hasene sprema tople obroke i dijeli ih onima kojima je to potrebno.”

Bünyamin Sever, predsjednik muslimanske zajednice u Hamm-u (IGMG Hamm Pelkun Eyüp Sultan Camii), navodi kako su reakcije javnosti na jednu ovakvu akciju veoma dobre. Ovakva akcija već traje 3 godine, gdje se mnogi uključuju kako bi pomogli tokom podjele i pripreme samih obroka. Obroke i hranu spremaju žene u džamiji a zatim ih dijele u pokretnoj kuhinji.

Predstavnik udruženja Hasene za ovu oblast Hasan Aydoğan navodi kako će se potruditi da se jedna ovakva uspješna akcija održi svake godine.

Izvor: camiahaber
Prevod: Halima K.