O NAMA

O NAMA

OSNIVANJE

“HASENE” – brižna ruka koja udjeljuje

Pod različitim imenima, a kao resor za humanitarne djelatnosti organizacije Islamische Gemainschaft „Milli Görüş“ na prostorima balkana prisutni smo od 1992. godine. Pod zajedničkim nazivom “HASENE“ na internacionalnom planu djelujemo od 2010. godine.

H.O. “HASENE” osnovana je s ciljem pružanja pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija i djeluje pod sloganom “Ruka ruci za oskudne i ugrožene”. Riječ hasene je arapskog porijekla i znači dobročinstvo,  te naša organizacija upravo u skladu sa značenjem ove riječi provodi niz različitih programa i aktivnosti.

Vodeći se riječima Božijeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s: “Allahu je najdraži onaj ko najviše koristi ljudima…” misija naše organizacije jeste pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva, zatim stanovništvu ratom zahvaćenih područja te prirodnim nepogodama.

PRINCIPI DJELOVANJA

VIZIJA

Naša organizacija oblikuje svoje aktivnosti u skladu s idealima pomoći stradalima kako bi ti ljudi stali na svoje noge, na način da im se osiguraju osnovni uvjeti za život. Zatim, da djeluje u stradalim zemljama i mjestima kako bi se tim ljudima osiguralo trajno rješenje provodeći trajne projekte, kako to i jedna poznata kineska poslovica kaže: “Umjesto što mi daješ ribu, nauči me da pecam ribu!“

MISIJA

Misija ove organizacije jeste pomoći potlačenim i stradalim žrtvama, jetimima, te onima kojima je pomoć potrebna od hrane, pa sve do obrazovanja vodeći se riječima Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s. „Allahu je najdraži onaj ko najviše koristi ljudima…“ Udruženje „Hasene“ je udruženje koje pomoću svojih volontera gradi mostove između imućnih i siromašnih ljudi

RUKA RUCI ZA OSKUDNE I UGROŽENE