Podrška obrazovanju

Podrška obrazovanju

Kvalifikovane ljudske snage bez sumnje jedni su od najodlučujućih elemenata razvoja i napretka jednog društva. Doprinos obrazovanju je zapravo doprinos čovjeku. Ulaganje u čovjeka je najtrajnije i najproduktivnije ulaganje.

Poznato je da je obrazovanje u manje razvijenim zemljama na jako niskom nivou. Da bi se podigla ljudska svijest o tome, potrebno je obrazovanje. Projekte podrške obrazovanju organiziramo kako bi ljudi mogli steći znanja i vještine za samostalan život i finansiranje. Ovim projektom dajemo podršku djeci koja nisu u mogućnosti da se obrazuju zbog loše materijalne situacije, a koja itekako mogu biti uspješna ukoliko im se ukaže prilika za to. U poseban dio takve podrške spadaju obnove, restauracije i izgradnje škola.

S ovim projektom započeli smo 2012. godine na prostoru Bosne i Hercegovine, nakon uspješne realizacije obnove enterijera Osnovne škole „Klokotnica“ općina Doboj-Istok. U 2014. godini smo u partnerstvu sa Ženskom omladinskom organizacijom (KGT) iz Južne Holandije uspješno okončali projekat obnove Osnovne škole „Radoč“, najstarije škole u Bužimu. Tom prilikom obnovljene su prostorije škole, zatim je urađena rekonstrukcija krova, koji je bio u fazi propadanja i prokišnjavanja, te je uvedeno centralno grijanje. Iste godine smo upriličili podjelu 3.128 pari obuće učenicima osnovnih škola „Sanica“, „Ključ“ „Petrovac“, „Bužim“, „Srebrenica“ zatim osobama treće životne dobi iz Fojnice, te mladima koji se bore protiv narkomanije i prevencije HIV/AIDS u Centru HO MFS-EMMAUS Klokotnica, Duje, Doboj-Istok. Posjetili smo Bužim, Velagiće, Srebrenicu i tom prilikom djeci osnovnih i srednjih škola podijelili 1.600 školskih kompleta, koji uključuju školske torbe i kompletan školski pribor.