Realizirano druženje u Novom Pazaru

Realizirano druženje u Novom Pazaru

Nakon Bosne i Hercegovine HO ”Hasene” za regiju Balkan uspješno je sredinom ove godine pokrenula program stipendiranja jetima u Srbiji, odnosno, za početak u sandžačkim općinama. U cilju bližeg upoznavanja jetima, njihovih skrbnika, ali i šire društvene zajednice sa HO ”Hasene”, sa aktivnostim organizacije, te programom stipendiranja jetima, u subotu, 11. novembra 2017. godine u Novom Pazaru organiziran je prigodan program za jetime pod motom ”Ne ostavljaj jetima jetimom”. Podršku programu dao je Kulturni Centar Novi Pazar, odnosno direktor Husejn Memić, ustupanjem velike sale za održavanje manifestacije. Programu su prisustvovali trenutni stipendisti iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice, njih 61, zatim djeca aplikanti za stipendije, mladi članovi škole glume ”Aparte”, a vrata su bila otvorena i za drugu djecu. Blizu 300 djece uživalo je u programu koji su pripremili i izveli članovi Ženskog sektora IGMG Balkans iz Sarajeva, zatim hor ”Đulistan” iz Novog Pazara i već pomenuta škola glume ”Aparte”, a na kraju su djeca nagrađena i poklonima.

Na početku programa prisutnima se obratio Enver Eminović, direktor HO ”Hasene” za regiju Balkan, koji je prisutne upoznao sa organizacijom ”Hasene”, strukturom i aktivnostima kao i planovima aktivnosti na prostoru Balkana. Senad Halitović, predstavnik HO ”Hasene” za Srbiju govorio je o značaju, materijalnom i duhovnom, projekta stipendiranja jetima. Podršku održavanju manifestacije za jetime u Novom Pazaru dao je i gradonačelnik Nihad Biševac, koji se također obratio prisutnima, pohvalio ovaj projekt ali i druge aktivnosti HO ”Hasene”, te otvorio vrata ovog grada za dalje aktivnosti organizacije ”Hasene”.

Sam program sadržavao je pozorišnu predstavu od 20 minuta koju su u cjelosti, od scenarija, režije, scenografije, kostimografije do izvedbe pripremile članice Ženskog sektora IGMG Balkans. Predstava je poučna i pokazuje sve izazove i iskušenja koja ima jedna porodica sa više djece u modernom vremenu. Hor ”Đulistan” izveo je tri ilahije, a škola glume aparte dva kratka pozorišna komada: ”Altun-alem džamija” i ”O Jermišama”. Bila je i nagradna igra, a troje djece koja su uspješno odgovorila na pitanja iz programa dobila su poseban prigodan poklon.
Sa velikom pažnjom djeca su pratila cijeli program, a posebnu draž dali su pokloni koji su podjeljeni svoj prisutnoj djeci, njih oko 300, na samom kraju programa.

HO ”Hasene” koristi priliku da se zahvali na pomoći i dobrom prijemu u Novom Pazaru domaćinima: Nihadu Biševcu, gradonačelniku Novog Pazara ; Husejnu Memiću, direktoru Centra za kulturu; Aladinu Imamoviću, vođi hora ”Đulistan”; Semiru Giciću, koji vodi školu glume ”Aparte”, i svim ostalim vrlo susretljivim pazarcima.